@ Dashboard | + Follow
Life is beautiful
Blog Tiera

Blog Tiera

Saturday, 9 January 2016

Exploring Perth

Lokasi : Perth, Western Australia

Syukur alhamdulillah, diberi kesempatan buat diri ini untuk bernafas lagi di bumi Allah yang luas ini. Eh apa tetiba Perth ni? Hee alhamdulillah tahun 2015 antara tahun yang manis sekali antaranya dapat bercuti di Perth. Yup Perth adalah destinasi pilihan tiera dan kawan2. Seronoknya di sini pengalaman tu sangat berharga buat aku. Antara pengalaman yang banyak mengajar aku erti hidup dekat negara orang. Ye lah bukan selalu dapat pergi negara orang WALAUPUN merantau kejap :P hahahaha. Actually aku bukanlah seorang pemerhati yang peka tapi bila berjalan automatically aku akan peka untuk menghargai segala benda di sekeliling setiap masa.

Perth dari sudut pemerhatian aku merupakan sebuah kota yang tenang. Sesuai untuk kehidupan berkeluarga. Rumah mereka kebanyakkannya besar dan rumah paling biasa pon mesti rumahnya sebuah dan saiznya masih sederhana besar. Kedai-kedai berdekatan pon tutup dalam area pukul 9.00pm. Bukanlah macam kota sesak yang penuh dengan hiburan di merata jalan. Yeah kalau mereka nak berhibur pon dorang pergi lah ke kelab or casino dorang. Environment sepanjang jalan dia yang nyaman dan tenang. Dah lah masa kitaorang pergi tu tengah musim sejuk hahahahahahaha memang nyaman sangat. I LIKE WINTER cuma takde salji la. BETUL BETUL MEREHATKAN MINDA. BETUL BETUL TINGGALKAN SEGALA KERJA KAT MALAYSIA. hahahahaha *balik Malaysia sambung kerja yang bertimbun.

Sebelum tu, lupa nak ingatkan, Australia ni strict sikit kalau kita nak masuk. Dia akan bagi Arrival Form kat situ kita declare lah yang kita bawak apa, jangan tipu2 sesungguhnya tipu itu berdosa. Hahaha sebab apa kalau tak declare barang yang kita bawak then sorry you have to deal with it. Haa kalau tak habis lah kena soal siasat tak pon barang tersebut akan ke tong sampah. Haa sedih kan. So declare kalau dia tanya apa2 jawab je. Dorang peramah banyak interaksi dengan kita. Bersiap sedia juga sebab bag korang akan dihidu oleh anjing polis. In shaa Allah takde pape, asalkan jangan bawa barang terlarang ye. Passport dan visa tu jaga elok-elok ingat kita dekat negara orang.

Sepanjang di Perth, kitaorang beli simkad Vodafone. Jangan lah semua pegi beli. Sorang beli lepastu tethering lah, you know what mobile hotspot kan ado ^^ Boleh tethering dalam 3 orang cmtu ikut pakej dia. So bila ada internet ni senang. We can get all the information from the internet, just use it wisely my dear. Jalan-jalan sekitar Perth City pulak memang terbaik sepanjang jalan tu ada wifi so boleh off data ;D Lepastu jalan kat Perth City, jangan lupa naik bus free dah save budget kat situ ok. Bus that called CATS (Central Area Transport Service). Ada RED CAT dengan BLUE CAT. Pergi tempat orang ni kita kena rajin buat survey. Search all the information that you need. 

In shaa Allah segala urusan anda especially kita yang Muslim ni pabila merantau ke tempat orang dah tahu apa yang kita nak buat. Banyak immigrant yang aku jumpa mostly mereka memang menetap bersama keluarga dan bekerja di Perth. Jalan- jalan sikit eh jumpa orang Malaysia, Singapore, Indonesia. Jumpa dorang kat airport, jumpa dekat kedai serbaneka, jumpa masa shopping. Haaaa lepastu jangan main-main masa kitaorang kat university siap jumpa ada mat salleh ni cakap "I can speak bahasa ok :P hahaha". Tergelak terdiam kitaorg. kekekeke. Banyaklah yang aku jumpa peramah boleh borak2 sambil tengah shopping tu tapi haaa jangan pulak korg naik angin dekat sesetengah orang yang buat muka marah/benci dekat korg. Remember we're Muslim. Ada sesetengah tu dia tak pernah dekat pon dengan orang Islam, dia ingat semua pengganas. We need to show them our best side. Islam is a religion of peace and love. Kita senyum je cakap baik-baik biasa la tu. 

Antara tempat menarik yang kitaorang pergi :
- The University of Western Australia
- Caversham Wildlife Park
- Fremantle 
- Perth City
- Blue Boat House, Swan River
- Cottesloe Beach
- Hillary's Boat Harbour
- Kidogo Arthouse
- London Court
- Kailis Fish Market Cafe (Dah macam trend kalau pegi Perth mesti kena singgah ke Kailis)
- Eshed Market (Tempat souvenir murah2)

Selamat bercuti ^^ Banyakkan survey lah cerita dia bagi diri kita ni penuh dengan informasi sebelum ke sana. Berhati-hati sesungguhnya malang itu tidak berbau. Ni aku cakap based on pengalaman sendiri. Yang selebihnya biar kami je lah yang tahu. Hehehe. Diingatkan juga untuk sediakan wang lebih, petty cash. Sebab apa? Bersiap sedia untuk segala kemungkinan dorang ada banyak kompaun well kita kat negara orang kan. Kena lah berhati-hati. Sungguhlah pengalaman tu sangat berharga, macam2 jadi macam mana pon kami survive Alhamdulillah. Allah permudahkan segala urusan. Duit sendiri plus keluarga banyak bagi support Alhamdulillah. 


The University of Western Australia


Bersama student di sana ^^
Kami dah nama pon pelajar universiti bila buat TRIP SENDIRI tetap jugak nak pergi tinjau environment universiti lain. Gain new knowledge for sure. 
Seperti pepatah lain padang lain belalang, lain negara lain adat resamnya.


Di KMart Carousel ada Carousel Meats, dekat sini boleh beli semua daging sejuk beku dijamin halal.



Meet the koala and kangaroo (albino kangaroo)
Koala ni kita tak boleh sentuh sesuka hati, pegang baik-baik je cuit-cuit nanti dia merajuk. Kat sini jugak kitaorang jumpa Wombat (kaki tidur) dan Quokka (haiwan yang selalu senyum tu). Cute je.


Blue Boat House, Swan River. Nice place.



Perth in Hand, video from us.

Till we meet again. Thank you so much for reading my post. Bye. Wassalam.



Thanks for reading :) Silalah LIKE and COMMENT

Sunday, 11 January 2015

21

Assalamualaikum. Haa buat apa tu? Actually, I promised myself that I'll update my blog when I've done my final exam. Ouh ya I promised myself, as soon as possible ok. Now I have time to spend for my blog. 

Masa dah ada, so whats up babe? Kita nak crita pasal apa ni?? Apa 21 tu? Since, I'm not that kind of people who have a diary so I think blog is my choice to record my journey of life. Mana lah tahu, nanti boleh lah cerita dgn anak cucu sndiri "nak tao sjrh nenek dulu cmne, hang pi la google type nama blog nenek, rajin tao nenek potpetpotpet cerita pasal sejarah hidup sndiri" *sambil tersengih2. Kau ada? Kau ada berangan macam aku? Kalau ada kita geng! Kalau tak ada, its okay takpe duduk diam2.

I want to write them so I can look back on this blog 10 or maybe 20 years to this day i was doing. In shaa Allah jika masih dipanjangkan umur. Mudah mudahan.

Umur aku dah mencecah 21 rupanya. Pernah dengar tak jika kita bersyukur dalam hidup kita, kita akan merasa kebahagiaan itu sendiri. Lets take a moment to say Alhamdulillah for everything that we have. Tu lah berkait dengan tajuk kat atas tu. hee. Nak throwback cerita lama ni, aku start dalam dunia blogging ni dari zaman sekolah lagi. Zaman2 muda gila, mentah ntah lah zaman otak tak fikir panjang. Senang cerita lah kan zaman tak matang. So athirah? Nak cakap yang kau da matang lah skrg ni? Hm, haha ok, 2015 ni dengan umur yang mencecah 21 tahun sekarang ni aku rasa cukup untuk aku memasuki fasa matang. I can feel it. Ok itu tak lah berapa sadis mana, lagi sadis bila orang teka umur aku msti 23 tahun. Haha takpe lah cik akak redha. 

Lupakan, harini aku nak membebel puas puas dekat blog. Haaa amikkkkkauuuu lama cik tiera tak mengeluarkan buah fikiran plus idea yang bernas kt blog ni *bernas lah sgt blog ni selama ni. Ok kenapa dan mengapa beza pemikiran dulu dengan sekarang. Kalau ikut esei, hm pengaruh rakan sebaya dan faktor persekitaran. Atau dengan kata lain, dunia sekarang hanya di hujung jari. Kelas uols.
Haha kalau tak percaya tengok budak2 skrg masih tadika da rajin update facebook kehulu kehilir. Advance. Update ntah hape hape. Bezanya zaman muda kau facebook tak wujud lagi. Kalau tak, kau rasa? Lepas tu kau berjemaah wahai si keyboard warrior pergi bash budak tu ramai2. Ada caranya yang berhemah bukan bermaksud tak perlu ditegur langsung. Salah konsepnya di situ. Bila nak ditegur dengan orang yang umurnya sama juga tak semudah itu. Islam itu mudah tapi jangan dipermudah. Pendekatan2 yang berhemah ni semuanya ada dalam Islam. Let make others respect on Islam. Let us (Muslim) spread love and humanity. In shaa Allah.

Sungguh kita manusia yang tak sempurna. As I am writing here, I also remind to myself. Aku sedar diri serba serbi banyak kurang. Tapi jangan lah diri sendiri pergi bukak aib sendiri. Guna konsep 3S. Sebelum, Semasa, Selepas. Sebelum buat sesuatu tu fikir dulu masak2. Banyak kesan boleh jadi disebabkan tindakan kita tu. So, fikir masak2 untuk segala tindak tanduk perbuatan yang kita lakukan. Conclusion yang boleh kita dapati di sini ye sahabatku sekalian, didikan agama itu penting. Nak sentuh pasal topik ni, aku bukanlah orang yang sesuai untuk mengulas panjang isu yg dibangkitkan. Cukup rasanya, entri blog aku selepas ini ada diselitkan unsur nasihat dan motivasi. Untung2 orang baca, dapat ilmu, dapat juga pahala kan :) In shaa Allah. Aku cuba.

2014 sudah pun melabuhkan tirainya, saudara seagama kita di Palestin nasibnya masih ditindas Israel. Muslims are not terrorists. Negara kita pula diuji dengan misteri kehilangan pesawat MH370, nahas pesawat MH17, juga banjir besar melanda Pantai Timur. Ujian untuk kita muhasabah balik segala kekurangan yang telah kita lakukan. Ok itu kisah 2014. Kita berdoa mudah mudahan kita mampu mengharungi segala rintangan dan cabaran yang mendatang dengan istiqamah untuk tahun 2015 ini.

Untuk diri aku sendiri syukur alhamdulillah untuk segala yang berlaku sepanjang 2014. Untuk orang perseorangan yang hadir satu persatu menghiasi hidup ini "We met for a reason, either you're blessing or a lesson". Segala yang berlaku hanya Allah yang Maha Mengetahui dan hanya Allah jualah yang mampu membalas budi baik dan jasa sahabat sekalian.

Antara pengalaman dan penglibatan di universiti. Syukur alhamdulillah :)


Throwback Annual Grand Dinner Kelab Sahabat Satu Malaysia UTHM. Sungguh, pengalaman tidak akan dapat dibeli mahupun dengan wang ringgit.


Mantan Setiausaha Kerja Kelab Sahabat Satu Malaysia UTHM Sesi 2013/2014.



Mantan Timbalan Pengerusi II Jabatan Kelab Persatuan dan Sekretariat 
Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia Sesi 2014/2015.


Till we meet again. Diharapkan diriku yang tak berapa nak rajin ni akan rajin lah update blog lepas ni. heeeee. Hope so. Jumpa lagi di entri yang akan datang. So dengan umur pon yang dah meningkat ni, blog ni pon da direnovate. Entri2 lama banyak dah dibuang. Nampak sangat zaman kebudak budakannya dulu. Aku dengan pemikiran budak sekolah. Kau rasa? Sama2 korang bagi aku kekuatan kita sama2 berubah to be a better person ok ^_^
Wallahu a'alam. Wassalam.


Thanks for reading :) Silalah LIKE and COMMENT